Arbeidsmediation

Waar mensen samenwerken ontstaan conflicten. Als partijen er samen niet uitkomen, is arbeidsmediation een effectief middel om de arbeidsrelatie weer in beweging te krijgen.

Mediation bij arbeidsconflict

Arbeidsmediation kan worden ingezet wanneer sprake is van een arbeidsconflict of een samenwerkingsprobleem tussen werkgever en werknemer of tussen werknemers onderling.

Arbeidsmediation kan al in een vroeg stadium worden ingezet om het ontstaan van problemen of escalatie van een arbeidsconflict te voorkomen. Daarmee voorkom je onrust op de werkvloer, een daling in productiviteit en mogelijk zelfs ziekte of uitval.

Arbeidsmediation wordt in de praktijk ook regelmatig geadviseerd door bedrijfsartsen. Bijvoorbeeld wanneer een werknemer ziek is vanwege spanningen of een (conflict)situatie op het werk. Met arbeidsmediation kan juridisch ingrijpen of een juridische strijd voorkomen worden.

Arbeidsmediation kan ook gaan over een situatie waarin grensoverschrijdend gedrag of integriteit speelt.

Arbeidsmediator

Bij een arbeidsmediation kunnen partijen in een veilige omgeving en in vertrouwen hun conflict bespreken, onder professionele begeleiding van een neutrale arbeidsmediator. Het doel is om vanuit daar tot een voor beide partijen rechtvaardige en duurzame oplossing voor het conflict te komen.

De mediators van Forêt zijn MfN-registermediator [link: subpagina ‘MfN-registermediator’] en hebben ruime ervaring met het arbeidsrecht. Zij kennen de juridische implicaties en begrijpen de zakelijke en persoonlijke belangen van partijen.

De mediators van Forêt hebben daarnaast oog voor de communicatie en zorgen dat verbinding tussen partijen weer mogelijk is. Zij begeleiden partijen proactief en op een laagdrempelige,  menselijke manier naar een oplossing voor hun conflict.

Oplossing arbeidsconflict

De slagingskans van een arbeidsmediation is hoog. Ongeveer 90% van de arbeidsmediations leidt binnen twee à drie gesprekken tot een oplossing van het conflict. Partijen maken hun eigen keuzes bij het oplossen van hun arbeidsconflict. Bij een arbeidsmediation zijn er in het algemeen drie oplossingsrichtingen:
1. de arbeidsrelatie wordt in de huidige vorm voorgezet en er worden werkafspraken gemaakt
2. de arbeidsrelatie wordt in een andere vorm voortgezet, bijvoorbeeld bij een andere afdeling of in een andere functie
3. de arbeidsrelatie wordt met wederzijds goedvinden beëindigd door middel van een vaststellingsovereenkomst

Het doel van de arbeidsmediation is om tot duidelijke afspraken te komen, waarmee iedereen verder kan. De tussen partijen gemaakte afspraken worden schriftelijk vastgelegd. Daarmee eindigt de mediation.

Ontdek de kracht van mediation als oplossing voor een arbeidsconflict. Onze deskundige mediators begeleiden partijen op een effectieve en positieve manier naar een oplossing.

Neem contact met ons op voor meer informatie of een vrijblijvende kennismaking.